Elérhetőségek:
06-20/359-13-31
ring.istvan66@gmail.comTanácsok kezdő házasulandóknak Ring István vőfélytől


1./ Ismerősöm ismerőse. A vőfélyt - sem más szolgáltatót - nem érdemes találomra kiválasztani. Ha nincs olyan vőfély, akit barátaink szívesen ajánlanak, akkor egy másik szolgáltatótól érdemes tanácsot kérni. Akár a megbízható fotóst, a jól bevált étterem vezetőjét, akár az ajánlott zenekart is meg lehet kérdezni. Ők biztosan tudnak majd javasolni olyan vőfélyt, akivel elégedettek, és akivel ők is szívesen dolgoznak együtt.

2./ Referencia film. Képzeljük el, hogy például egy köztársasági elnök munkáját a televíziós összeállítások alapján kéne megítélni! A képernyőn csupa külsőség, formaság látszódna: a fogadások, a kitüntetések átadása, az ünnepélyes beszédek. Ebből csak azt állapíthatjuk meg, hogy az illető ismeri-e a protokoll és az etikett szabályait. A valódi munkáját azonban nem lehet megjeleníteni a képernyőn. Az csak a valóságban érzékelhető: szervez, tárgyal, intézkedik. Így van ez a vőfélyeknél, csak persze kicsiben. Azt be lehet mutatni egy referencia-filmen, hogy szép a hangja, jól, helyesen artikulál, hangsúlyoz, fel lehet mérni az orgánumát, a beszédtempóját. Képet kaphatunk arról, hogy a saját faragású rímei mennyire viccesek, találóak, kedvesek. De azt egy referencia-film nem fogja megmutatni, hogy mennyire volt képes az eseményeket kézben tartani és irányítani.

3./ Szerződés vagy becsületszó. Terjedőben van az a nézet, hogy mindenről papírt kell írni. Én ezzel több okból nem értek egyet, bár ha kérik, természetesen írásban is szerződök. Egyrészt fölöslegesnek tartom, hiszen az esküvő egyszeri és megismételhetetlen esemény. Ha ott valami hiba csúszik a számításba, akkor hiába a szerződés, a fiatalok csalódottak lesznek egy életen át. Persze lehet vele pereskedni, kártérítést kérni, jogosan. Ám a hibát nem tudják meg nem történté tenni. Másrészt minél pontosabban akarják rögzíteni a felek a feltételeket, annál körülményesebb lesz az iromány. Tapasztalatból tudom, hogy mindenre úgysem lehet felkészülni, a dolgok gyakran másképpen alakulnak, mint ahogy előzetesen megtervezzük. Például mikor írásban rögzíteni akarta a fiatal pár, hogy (még zenészként) 50 percet kell zenélni és 10 percet pihenni, nem voltam hajlandó aláírni. Szerintem hadd döntse el a zenész, hogy mikor tart szünetet. Hiszen előfordulhat, hogy nem 50 percet játszik egyhuzamban, hanem másfél órát, utána természetes, hogy kicsit hosszabb pihenőt tart. Ilyenkor a vendégek is szívesen leülnek beszélgetni, koccintani, pihenni. Tehát előre nem lehet időbeosztást készíteni a zenekarnak. Ezzel vissza is érkeztünk az első kérdéshez. Ha olyan szolgáltatót találunk, akit ajánlottak, akkor már jobban megbízhatunk benne, mintha ismeretlenül kopogtatunk be valakihez. Ha pedig egy szolgáltató kókler gazember, akkor azon még a legpontosabban megfogalmazott szerződés sem segít majd!

4./ Személyes találkozás. Az első találkozó döntő jelentőségű, hiszen az első benyomás nagyon fontos. Hogy ez mennyi idővel az esküvő előtt történik meg, arra nincs kötelező recept. Van, aki egy évvel hamarabb megkeres, van olyan is, aki csak pár hónappal előtte. Ekkor már érdemes az összes kérdést tisztázni. Nyugodtan fel lehet tenni a legfurcsább kérdést is, hiszen véleményem szerint azért van a vőfély, hogy a kezdetektől fogva segítse a fiatalokat a felkészülésben. Nem szabad szégyellni, ha valaki tájékozatlan, inkább kérdezze meg tőlem, minthogy kellemetlen helyzetbe kerüljön miatta. Volt olyan pár, akik nem tudták, a vőlegény melyik oldalán kell mennie a menyasszonynak, vagy, hogy mikor veheti le a vőlegény a zakóját.... Ha az esküvővel kapcsolatosan van valamilyen különleges kívánság, akkor azzal is ilyenkor kell előhozakodni, hogy mindent időben elő tudjunk készíteni.

5./ Pontosítás. Ha már minden időpont, helyszín, és részlet biztos, akkor kerülhet sor a következő találkozóra. Itt lépésről lépésre, helyszínről helyszínre, és ami a nagyon fontos: óráról órára megbeszéljük a "menetrendet". Kényesen ügyelek mindig a pontosságra, mert sem az üresjáratot, sem a kapkodást nem szeretik az emberek. Ha mindent pontosan megtervezünk, akkor senkit nem ér majd meglepetés.

6./ Fontos lenne, de sajnos nem mindig történik meg, hogy a családtagok, barátok beavassák a vőfélyt a különféle meglepetésekbe! A barátok jó szándékkal, de általában nem elég körültekintően megszerveznek mindenféle vicces játékot. Jó esetben minden jól sül el, csak a fotós és az operatőr maradt le az eseményről, például a menyasszony elrablásáról. Ittasan autóba ülni, és a városban, faluban kóborolni bizony nagyon veszélyes mulatság, tragédia is származhat belőle. Komoly sérülést is okozhatnak egymásnak, a fiatal párnak, például, ha el akarják lopni a menyasszony lábáról a cipőt, de ő nem engedi. Ha egy kedves, humoros viccel készülnek, akkor még segítek is: időben szólok az operatőrnek, a fotósnak, a zenekarnak, hogy valami készül, álljanak készenlétben. Ha pedig tudom, hogy a tréfát az ifjú pár ellenzi, akkor igenis fellépek az érdekükben, és szólok a barátoknak, hogy ez a vicc nem jól sülne el, inkább mondjanak le róla.

7./ Arról is tudnia kell a vőfélynek, ha a családban valamilyen "különleges" helyzet van. Például, ha valamelyik fiatal elvált szülők gyermeke és a lagzin a vérszerinti és a nevelő szülő is részt vesz. Fontos tudni arról is, ha van már közös, vagy előző házasságból származó gyermek. Ha valamelyik fél volt már házas, akkor bizony elég furcsán néz ki, ha a szüleitől kérjük ki, bár erre is volt már példa.

8./ A fiatalok döntsék el, kinek is szervezik esküvőt. Ha csak a maguk örömére akarják, akkor kár több száz embert meghívni. Voltam olyan esküvőn, ahol a zenekar végig heavy metalt játszott, mert az ifjú pár azt szerette. Elég, ha annyit mondok: hamar vége lett. Ha meghívják a családot, a barátokat, a vidéki, távoli rokonokat, akkor tiszteljék meg őket azzal, hogy figyelembe veszik az ő igényeiket, ízlésüket is. Hiszen ilyenkor az a cél, örömünkben osztozzunk azokkal, akik fontosak nekünk.

9./ Csak a magam nevében mondhatom, de a vőfélyt ne bíztassák folyton koccintásra. A pohárköszöntőnél is csak jelképesen kortyolok a poharamból, esetleg üdítő van benne bor helyett. De ha az egyik vendéggel koccintottam, jogosan sértődik meg a másik, ha vele már nem iszom. Könnyen be lehet látni, hogy ennek nem lenne jó vége - ne sértődjön meg hát senki, ha nem fogyasztok alkoholt.

10./ Nálunk még nem terjedt el az a hasznos szokás, hogy az esküvőnek nem csak eleje, de vége is van. A meghívón feltüntetik, hogy mettől meddig tart a mulatság. Ezzel elejét lehet venni a lassan lemorzsolódó társaságnak és annak a kellemetlen jelenségnek is, amikor már mindenki menne, de csak azért marad, mert a többiek is ott vannak. Páran Ha ott van a meghívón a befejezés ideje, akkor mindenki látja, hogy meddig illik, meddig lehet maradni, és a megadott időpontban egy szép búcsúval lezárja a vőfély az esküvőt. Külföldről átvett szokás a Gyertyafény-keringő eltáncolása is. Ám éppen a lényegét nem vettük át vele: ott ez a zárótánc. Amikor felcsendülnek Last waltz (Utolsó keringő) hangjai, akkor mindenki tudja, hogy ez lesz az utolsó tánc, s ahogy a gyertyák fénye kialszik, a vendégek elbúcsúznak, s ezzel a lakodalomnak is vége van.

Ring István vőfély - kezdőlap