Elérhetőségek:
06-20/359-13-31
ring.istvan66@gmail.comVideó - a látás művészete I.

A mozgókép csodája még a XXI. század emberét is elvarázsolja. Az eszünkkel ugyan tudjuk, hogy amit a képernyőn látunk, az egyfajta szerkesztett valóság, mégis úgy érezzük, hogy a videó hűen és tárgyilagosan dokumentálja életünk kisebb-nagyobb eseményeit. Pedig az objektív cseppet sem objektív. Minden azon múlik, hogy az az ember, aki a technikát kezeli, mit lát az őt körülvevő valóságból, illetve, hogy mit szeretne megmutatni nekünk belőle. Nem biztos, hogy szándékos a torzítás, még az is lehet, hogy jó szándékkal irányítja szemünket és figyelmünket a valóság egy adott pontjára. Ezzel a lehetőséggel éppen úgy lehet élni, mint visszaélni. Filmet készíteni fejben kell. Előre kell tudni, hogy a nyersanyag megvágásánál milyen képekre lesz szükség, azokat milyen sorrendben szeretné majd alkalmazni, milyen látványvilággal, hanggal, zenével szeretne a készítő dolgozni. Szücs János rendező-operatőr, 1995 óta készít családi és esküvői felvételeket. Régebben a Sió Televízió, jelenleg az egyik országos kereskedelmi csatorna munkatársa. Az esküvői videóról szóló cikksorozatunk szakértőjeként segít nekünk eligazodni egy kicsit a film világában.

- Mit tud egy videós, amit mi, egyszerű földi halandók nem? A REC gombot mindenki megtalálja a kameráján!

- Igazából nem szeretem a "videós" szót, mert az emberek még mindig összekeverik a videóst az operatőrrel és a videózást a filmkészítéssel. Nem mindenki operatőr, aki a kamerát be tudja kapcsolni. A piacon különböző minőségű filmeket kínálnak, különböző árakon. Ha valakinek az ár számít, akkor azt nem is kell, nem is lehet, sőt, nem is szabad győzködni arról, hogy egy kicsit több pénzért jobb minőségű filmet kaphatna.

- Mekkora eltérés lehet az árakban?

- Ehhez szét kell választanunk a nagyvárosokat, Budapestet és a kis falvakat. Budapesti viszonylatban az átlag 65.000 forint, a határ pedig a csillagos ég. Van olyan szolgáltató, aki 200.000 forintért készít el egy filmet, igaz, ekkor két kamerával mennek ki a helyszínre.

- Mire számíthatnak a vidéken élők?

- Akárcsak a nagyvárosokban, itt is nagyon nehéz megítélni, hogy mit fed az ár. Gyakran egyszerűen nincs pénzük az embereknek arra, hogy 30-35.000 forintnál többet adjanak ki erre a szolgáltatásra, akkor sem, ha a kínált szolgáltatás igen jó minőségű. Több szolgáltató a gyatra minőség ellenére is emelt áron dolgozik, mivel látja, hogy magasabb összeg is elkérhető. Ez azonban nem csak vidéki jelenség.

- Azért nem tűnik ez olyan csekély összegnek.

- Első hallásra valóban nem, de ezt nem azért a pár óráért kapjuk, amikor a felvételeket készítjük, hanem utána három-négy napot dolgozunk azért, hogy a film tökéletes legyen. Ráadásul nagy a felelősség, utólag már nem mondhatom, hogy ismételjük meg a ceremóniát, mert rosszak lettek a felvételek. És akkor a megvásárolt technika árát még figyelembe se vettük...

- Miben nyújt többet a profi videós?

- Jelenleg a piacon nagyon kevesen vannak olyanok, akik szakma-szinten dolgoznak, akik tudják, hogy mit miért csinálnak. Ha valaki filmkészítésre adja a fejét, az alapvető szakmai szempontokat tartsa szemmel! Az ügyfél érthető módon nem tudja, mit várhat el.

- Akkor egy kicsit próbáljunk meg segíteni! Mik azok az ismérvek, amik valamit elárulnak a szolgáltatóról?

- Elvileg vannak ilyen ismertető jegyek, ám a gyakorlatban sajnos gyakran megpróbálják elvarázsolni a nézőt. Még a szakmailag rendben lévő filmek is elmennek ebbe az irányba. Például, amikor felesleges vizuális effektekkel zsúfolják tele a filmet, mert sok megrendelő azt gondolja, hogy ettől lesz komoly a munka.

- Ön szerint akkor mi az alapja egy jól elkészített munkának, filmnek?

- Aki tanult fotózást, filmkészítést, az tudja, hogy legfontosabbak a jól megkomponált képek. Minden legyen a helyén, ne legyenek benne felesleges részletek a háttérből, egy arc oda legyen téve a képernyőn, ahol annak lennie kell. Ha valaki nem ért hozzá, akkor ezeket nem veszi észre, esetleg egyszerűen nem tetszik neki, de nem tudja, miért.

- Nem veszik észre, hogy "rossz" a kép?

- Sajnos sokszor csak az számít, hogy felismerje saját magát, vagy rokonát a képernyőn. Hogy az szakmailag hibás, igénytelen, netán egyenesen rossz, azt nem veszi észre. Emlékértékűnek számíthat ugyanúgy, mint a legtöbb családi videó vagy fotó is.

- Ha ez így van, akkor kinek éri meg mégis egy szakembernek megfizetni?

- Szerintem mindenkinek meg kéne, hogy érje. Az emberek zöme egészen másképp áll a témához, miután látta, megmutatták, megmagyarázták neki, hogy mitől jó az egyik és mitől rossz a másik. Ők már elgondolkodnak azon, hogy párezer forintos differencia mennyit ér valójában. Tény, hogy a sokszor párezer forint a végére felduzzaszthatja az esküvői költségvetést, de ekkor mérlegelni kell, hogy mi az, amire mégis többet szánnak.

- Hogyan választanak az emberek videóst? Hol találnak rá a szolgáltatóra?

- Ez változó. Szerencsés esetben egy idő után már egymásnak ajánlják a szolgáltatót. De amíg nem alakul ki egy széles megrendelői réteg, addig inkább az internetről érkeznek ügyfelek. Ott ugyanis már kapnak egy kis ízelítőt a szolgáltatóból. Ez azonban nagyon visszás, mert sokszor nem a valós képet látja az ügyfél.

- Mármint az interneten?

- Igen, sajnos sokszor azt láthatjuk, hogy maga a honlap igénytelen. A tulajdonosa nem tekinti többnek, mint egy átlagos névjegykártya. Ha valaki el is jut egy ilyen honlapra, és ott lát néhány képet, egy árlistát, pármondatos szöveget, abból nem tudja majd eldönteni, hogy az adott szolgáltató milyen minőségű munkát végez.

- A vizuális kultúrában alapvetően járatos szakembernek nem kéne, hogy már a honlapja is vonzó legyen?

- De. Éppen ezért nem is értem, sokan miért nem fektetnek kellő energiát honlapjuk elkészítésébe, melynek arculata, tartalma sokat elárul tulajdonosa képi világáról. Ez az első referencia anyag, mellyel a megrendelő találkozik. Bár visszatérő látogatókról általában nem beszélhetünk, mégis sokat kell foglalkozni a honlappal ahhoz, hogy mindig naprakész, érdekes, informatív és vonzó legyen.