Elérhetőségek:
06-20/359-13-31
ring.istvan66@gmail.com

Kártyanaptár-gyűjtő


Fém naptár, zománcozott kivitelben
Fém naptár, zománcozott kivitelben

1997-ben kislányom birtokába került néhány kártyanaptár. Nagyon megtetszettek neki a színes, mutatós kártyák. Természetesen a család és a barátok látva a lelkesedést, összeszedték fellelhető példányaikat, és a „gyűjtő” rendelkezésére bocsátották.

Ekkor már szülői segítségre is szüksége volt gyermekemnek. Együtt rendszereztük, pakolgattuk a naptárakat. Ebben az időszakban feleségem és én is megfertőződtünk így az egész család kártyanaptár-gyűjtő lett.

Lelkesen gyűjtögettünk, felkutattunk régi és mai kártyanaptárakat. Több gyűjtővel is kapcsolatba kerültünk. Számomra is meglepetést okozott, hogy komoly létszámot képvisel országunkban a kártyanaptár-gyűjtők tábora.


A kollekció egyik régi példányát 1943-ban nyomtatták
A kollekció egyik régi példányát 1943-ban nyomtatták
Színészek sorozat, 1975
Színészek sorozat, 1975


Családom minden tagja hódol a kártyanaptár-gyűjtő szenvedélynek. Amikor egy-egy naptárnak keresünk új helyet a gyűjteményben, valóságos időutazást teszünk, hiszen a reklámok világából betekintést nyerhetünk a múlt történelmébe. Együtt rendszerezzük, válogatjuk a naptárakat. A gyűjteményt fényképalbumokban lefűzve tároljuk, évenkénti rendszerezésben. A birtokunkba került legrégebbi példány 1876-ban készült.

Lelkesedésünk töretlen, továbbra is keresünk kártyanaptárakat minden alakban, méretben, évjáratban…

Gyűjteményünk 2020. december 10-én 30412 fajta kártyanaptárból állt, ezen felül még kb. 123000 db várt rendezésre.


Kártyanaptár-készítők:

Bognár stúdió