Elérhetőségek:
06-20/359-13-31
ring.istvan66@gmail.com

  • Címlap
  • Pannoniával a 66-os úton

Pannoniával a 66-os úton


A TV2 keresett egy oldalkocsis Pannoniát filmforgatás céljára. A történetről így írt Sváby András és M. Kiss Csaba:

" Ezt a filmet több, mint két éve terveztük M. Kiss kollégával. Mindkettőnk gyermekkori álma volt végigmotorozni a 66-os úton. Csaba hozta az ötletet: vágjunk bele, de ne utazzunk el Amerikába, mert 66-os itthon is van. Kaposvárt köti össze Péccsel, amolyan hullámvasutas, gyomorlifteztető útszakasz, keresztül a dombságon. Fejünkbe vettük, hogy mindezt, csak és kizárólag: oldalkocsis Pannóniával vagyunk hajlandóak véghezvinni. Csakhogy ilyen motort találni jó állapotban gyakorlatilag lehetetlen. Eltelt két év, amire megtaláltuk Pakson Ring Istvánt, és háromkerekű motorját…

Az eredeti film Amerikából, a múlt századból, a ’60-as évek végéről. És a magyar verzió: 2005-ből, határozott nosztalgikus felhanggal.

Mi is a szabadságot kerestük, elvágyódva a hétköznapok sokszor terhes kötöttségeiből, csak Arizona helyett Somogyban és Baranyában, a Route 66 helyett a 66-os úton.

Az indulásunk nem volt egyszerű, hiszen meg kellett ismerkednünk az oldalkocsis Pannóniával: "Amikor bemész egy jobbos kanyarba, az egész szerkezet igyekszik balra dönteni téged, tehát az oldalkocsi felemelkedik a földről".

Félelemmel és csodálattal közelítettünk az 1959-ben gyártott magyar legendához. Ring Pisti, a büszke és aggódó tulaj szinte sírva vált meg "gyermekétől": "Sosem adtam még kölcsön. A feleségemen, a lányomon és rajtam kívül senki nem ült még ezen a motoron."

A megtiszteltetéstől remegő lábakkal öltöztünk be az útra, sőt: Sváby kollégának még a keze is remegett, amikor először dobta föl a pénzt, hogy eldöntsük: ki kezdjen az oldalkocsiban. De végül sikerült, és start! "

Kellemes két napot töltöttünk Andrással, Csabával a stábbal, szimpatikus, jó embereket ismertünk meg mindegyikük személyében.

2005. 09. 15.